Reconstruction, Munich

Café of the Neue Pinakothek

The concept for the renovation of the café in the Neue Pinakothek in Munich is based on the balance between the cool, light gray fresco plaster surfaces, which accentuate the incidence of light through the skylights, and warm-toned elements such as the red-brown leather-covered benches, the brown wooden chairs and the Bar made of elm. According to the paintings from the turn of the century exhibited in the Neue Pinakothek, natural elegance and festivity determine the room.

The atmosphere should be supplemented by decorative lights made of Japanese paper by lighting designer Ingo Maurer, which contribute further richness of detail. As a special attraction, an oyster bar made of backlit alabaster was planned on the gallery, as can be seen on the drawings of the original design. A somewhat simpler version made of limestone was finally realized.

01 Cafe Neue Pinakothek Muenchen Blum Architekten
02 Cafe Neue Pinakothek Muenchen Blum Architekten
03 Cafe Neue Pinakothek Muenchen Blum Architekten
04 Cafe Neue Pinakothek Muenchen Blum Architekten
05 Cafe Neue Pinakothek Muenchen Blum Architekten